Vápník je důležitý nejen pro správný vývoj kostí a zubů, ale i pro správnou funkci svalů, kloubů a další životně důležité funkce. Mezi pejskaři panuje spousta pověr, jak psímu kamarádovi zajistit vápníku dostatek. Mezi nimi se dozvíte třeba takový nesmysl, že pes by měl denně kromě masa dostávat i kostku tvarohu. Každý pes je přitom originál a vápník z různých zdrojů vstřebává rozdílně.
Pokud je vápníku málo, následkem je špatný vývoj kostí, kloubů, zubů, pejsek ale může mít také potíže s činností kardiovaskulárního systému, může mít také oslabený imunitní systém. Jestliže je naopak vápníku nadbytek, zdravý pes zpravidla dokáže přebytečné množství vyloučit.
Jestliže krmíte pejska kvalitním kompletním krmivem, které obsahuje všechny potřebné složky včetně minerálů ve správném poměru, nemusíte mu dávat žádné doplňky. Zbytečně byste utráceli peníze za něco, co by pejskovi mohlo spíš ublížit, než aby to jeho kondici nějak prospělo. Máte-li pocit, že pejskovi cokoli chybí, raději se vždy poraďte s veterinářem.
Krmíte-li psa masem nebo BARF, mohl by pejskovi vápník chybět. Naprosto přirozeným zdrojem vápníku jsou kosti, ale zde pozor, kosti podávejte zásadně v syrovém stavu. Tepelně upravené kosti totiž mění svou strukturu a mohou vytvářet ostré střepy, které mohou poranit tlamu, krk nebo zažívací trakt. Zvlášť nebezpečné jsou zejména králičí a drůbeží kosti. V obchodech bývají k dostání mleté směsi masa a kostí, kde je riziko poranění mnohonásobně nižší, navíc je výhoda, že s namletými kostmi si poradí i menší plemena psů.
A jak je to tedy s tím tvarohem? Mléčné výrobky kromě vápníku obsahují i poměrně velké množství fosforu. Nadbytek fosforu je tedy potřebné dohánět dalším přísunem vápníku. Tudíž doplnění vápníku mléčnými výrobky celkem nedává smysl. Navíc mnoho psů postrádá enzym, který pomáhá strávit laktózu, a tak mu výrobky z kravského mléka mohou způsobit průjem, zvracení nebo nadýmání.
Vyhazujete vaječné skořápky? Přitom ty mohou být naopak skvělým zdrojem vápníku. Důkladně je opláchněte a suché je pomelte v mixéru nebo mlýnku na jemný prášek. Chcete-li mít jistotu, že na skořápkách nebudou žádné nebezpečné bakterie, dejte je před rozdrcením na 5–10 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Veškeré bakterie se tím zničí. Do jídla pak pejskovi denně přidávejte cca 1-2 g prášku na každých 5 kg jeho hmotnosti. Pro březí a kojící feny dávejte dávku dvojnásobnou. Skořápky jsou podobně jako kosti přirozeným zdrojem vápníku, proto u zdravého psa nehrozí předávkování. Vezme si jen tolik vápníku, kolik potřebuje.